torsdag 11 februari 2010

Dagens saga?


Anders wåhlberg, pistolsmed och bror till Johan Ankarström. Anders tillverkar pistolen som Johan skjuter Gustav III med. Efter kungamordet blir Anders trakaserad och ser det för gott att lämna Stockholm. Han bosätter sig i trakerna runt Bjästa, där han stannar en tid.


Han tillverkar flera av dom Ångermanlandsbrudar som finns kvar i länet idag. Efter att tumultet kring bror Johan hade lagt sig i Stockholm återvänder Anders dit men under namnet Löwenström. Han hade dock lämnat efter sig ett oäkta flickebarn.


Vår Ångermanlandsbrud tar form och i verkstan har vi Helena Söderberg Persson som gör praktik hos oss. När vi nystat i den här historien visar det sig att Helena har släktforsknings resultat som visar hennes släktskap med denne Wåhlbergs dotter.


Detta skulle kunna innebära att vi genom en slump har haft en Ankarströmsk/Wåhlbergsk/Löwenströmsk ättling som hjälpt oss att hitta det vi skulle vilja kalla inspirationskällan till klockan som bär namnet Ångermanlandsbruden. /Rask

3 kommentarer:

  1. Jag antar att det är brudens överkropp som finns med på bild här på sidan - helt sagolikt vacker! Ni är fantastiska!

    SvaraRadera
  2. Vad spännande ni har det på ert jobb :)

    Bruden är som sagt helt fantastisk. Blir spännande att se det slutliga resultatet.

    SvaraRadera
  3. Skrönan om Anders Wåhlman innehåller avsevärda tveksamheter som inte är i linje med historiska fakta.
    Anders Wåhlman tillverkade pistolerna som nyttjades vid mordet på Gustaf III 20 år före attentatet och inte till Ankarström. Han var inte bror till Ankarström, åldersskillnad 30-40 år. Finns ingen bror Anders i Ankarströms släktträd dessutom. Vid tiden för attentatet var han sjuklig och i 70 årsåldern. Han dog dessutom året efter attentatet, så någon sejour i Bjästatrakten lär han inte ha hunnit med!

    SvaraRadera